Open aanbod

Wat is bemiddelen (niet)?
Haast iedereen lijkt vandaag de dag te moeten kunnen “bemiddelen” in hun job. Maar wat is bemiddelen juist en hoe doe je dat? Kan je bemiddelaar zijn als je tegelijk een andere rol hebt in je organisatie, bedrijf of school (onthaalmedewerker, teamleider, begeleider, leerkracht, hulpverlener…) of als je zelf ook professioneel betrokken partij bent?

In deze vierdaagse leer je bemiddelen: wat is bemiddelen wel (een communicatieproces waarbij een neutrale bemiddelaar de conflictpartijen ondersteunt bij het zoeken naar een overeenkomst met aandacht voor herstel en hoe ze met de situatie zullen omgaan), en wat is het niet? Hoe werken de gesprekstechnieken, wat zijn de werkingsprincipes, en welke houding dien je aan te nemen?

Zelf bemiddelen!
Daarnaast gaan we in op de vraag wanneer je vanuit je eigen functie de “pet” van bemiddelaar kan opzetten en hoe je dat doet. En we onderzoeken hoe je de visie en technieken van bemiddeling kan implementeren in je eigen organisatie, bedrijf, school… .

Werkwijze
Tijdens de eerste twee dagen van deze vierdaagse opleiding geven we enkele theoretische kaders van conflicten mee en doen we de methodiek van bemiddeling uit de doeken. Zoals steeds bij Alba ligt de nadruk op een afwisselend programma met veel praktijkoefeningen in kleine groepjes. Niet stilzitten dus, maar zelf aan de slag gaan.

De derde en vierde dag maken we de vertaalslag naar de eigen praktijk van de cursisten. De focus ligt dan op het inzetten van bemiddelingstechnieken en -principes in de eigen praktijk.

Resultaat
Na deze vier dagen heb je:

  • een grondig beeld van wat bemiddeling betekent;
  • de belangrijkste gesprekstechnieken en werkingsprincipes onder de knie;
  • inzicht in hoe je zelf kan bemiddelen in je job;
  • inzicht in hoe je de visie en technieken van bemiddeling kan implementeren in je eigen organisatie, bedrijf, school.

Extra
Vaak horen we nadien van cursisten: ik had mijn kennis graag nog eens opgefrist, want ik ging ermee aan de slag, maar blijf toch met vragen zitten. Daarom organiseren we een vijfde dag, enkele weken of maanden na afloop van de cursus. Op deze dag kunnen de deelnemers hun ervaringen, hindernissen op de weg, vragen … voorleggen en gaan we hiermee aan de slag. Het wordt een praktische dag met een intervisiebespreking en het gericht inoefenen van concrete moeilijke situaties.

De vijfde dag is enkel toegankelijk voor wie de vierdaagse gevolgd heeft.

Praktisch
Data: 04/10 – 11/10 – 18/10 – 25/10/2024, telkens van 9:30 – 16:00
Prijs: 620 euro (incl btw) voor opleiding, koffiepauze en lunch
Locatie: Alba vzw, Brusselsesteenweg 78, 3020 Herent, in zaal De Schuur
Trainer: Bart Franck (slachtoffer-daderbemiddelaar)

Inschrijven kan via een mailtje aan opleidingen@alba.be. Gelieve je naam, organisatie en functie te vermelden, alsook het ondernemingsnummer van de organisatie en de facturatiegegevens. Een inschrijvingsbevestiging en de gegevens voor de overschrijving ontvang je vervolgens per mail.

Tijdens begeleidingen met jongeren of gezinnen gaan we vooral in gesprek met hen. Naast praten  kan het waardevol zijn om met het gezin of de jongere in actie te gaan. Tijdens actie doe je ervaringen op, je voelt wat er gebeurt. Terwijl praten vooral vanuit het hoofd en denken gebeurt.
Iedereen kan nieuwe of herkenbare ervaringen en inzichten opdoen waarmee jij  en je cliënt verder aan de slag kan. Soms geeft het  een doorbraak in een vastgelopen begeleiding. We ontdekken samen hoe we aandacht aan herstel van verbinding kunnen geven en hoe we nieuwe positieve energie kunnen aanwakkeren.

Wil jij als jeugdhulpbegeleider meer ervaringsgericht aan de slag met gezinnen en jongeren, maar weet je niet goed wat je kan doen of hoe je dit inzet,… dan kan deze opleiding je een houvast en inspiratie geven.

Tijdens deze opleiding ga je zelf in de actie op onze actieplek in Biez. Je maakt kennis met  zeer diverse activiteiten van ontspannend, rustig tot iets meer uitdagend en actief. Alle activiteiten zijn voor iedereen toegankelijk. We hebben aandacht voor laagdrempelige, korte acties die je thuis bij gezinnen kan doen.  De acties zijn gericht op alle leeftijden.
Na elke activiteit maken we ruimte voor reflectie om zo de ervaringen te versterken. We hebben daarbij aandacht voor diverse reflectiemethodieken. Dit geheel wordt aangevuld met enkele theoretische modellen en kaders ter ondersteuning. Uiteraard is er voortdurend  aandacht en ruimte voor uitwisseling en interactie om de inhoud maximaal te koppelen aan de eigen praktijk.

De opleiding wordt gegeven door begeleiders van Alba die dagelijks ervaringsgericht werken met gezinnen.

Praktisch?

27/09/2024
9u30 tot 16u
Kostprijs 155€ (incl btw)

Rue du Grand Sart 42, Biez

Inschrijven kan via een mailtje aan opleidingen@alba.be. Gelieve je naam, organisatie, functie en gegevens voor facturatie te vermelden. Een inschrijvingsbevestiging en de gegevens voor de overschrijving ontvang je vervolgens per mail.

Heb je ooit gemerkt dat hulpverlenen aan tafel soms zijn beperkingen heeft? Voel je de behoefte om nieuwe, diepgaande manieren te ontdekken om je cliënten te ondersteunen? Dan is onze verdiepende vorming “Nieuwe Autoriteit op Stap” precies wat je zoekt! Wandel met ons mee en ontdek hoe je Nieuwe Autoriteit op een vernieuwende en diepgaande manier kunt inzetten in je dagelijks werk.

Waarom deze vorming?
In een wereld waar we vaak stilzitten en praten, vergeten we soms de kracht van beweging. Wandelen in de natuur kan niet alleen ontspannend en regulerend werken, maar ook ruimte bieden voor diepere reflectie en ervaringsgericht leren. Deze opleidingsdag is ontworpen om je kennis en vaardigheden rondom het gedachtegoed van Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet te verdiepen, terwijl we letterlijk en figuurlijk in beweging zijn.

Wat kun je verwachten?
We gaan samen op pad in het prachtige Heverlee bos, waar we de basispijlers van Nieuwe Autoriteit grondig verkennen. Bereid je voor op een unieke mix van ervaren, voelen en reflecteren:
• Ervaringsgerichte oefeningen: Door middel van interactieve opdrachten verbinden we theorie met praktijk op een dieper niveau.
• Diepgaande reflectie: Terwijl we wandelen, nemen we de tijd om te reflecteren op onze eigen ervaringen en hoe deze toepasbaar zijn in ons werk.
• Praktische toepassingen: Je leert niet alleen de theorie, maar ontdekt ook hoe je deze direct en op een diepere manier kunt toepassen in je dagelijkse praktijk.

Wat levert het je op?
Tijdens deze dag leer je hoe je het gedachtegoed van Nieuwe Autoriteit & Geweldloos verzet op een praktische en creatieve manier kan inzetten. Je ervaart zelf de kracht van beweging en natuur als hulpmiddelen in het hulpverleningsproces.

Praktisch?
VOLZET | Vrijdag 23/08 van 9u tot 16u30
Parking Arboretum Heverlee in de  Grezweg te 3001 Leuven
Prijs: 150 euro inclusief BTW (exclusief lunch)
Opleider: Jens Van Cleynenbreugel (gezinsbegeleider en supervisor Nieuwe Autoriteit en Geweldloos verzet)

Inschrijven kan via een mailtje aan opleidingen@alba.be. Gelieve je naam, organisatie, functie en gegevens voor facturatie te vermelden. Een inschrijvingsbevestiging en de gegevens voor de overschrijving ontvang je vervolgens per mail.

Je kan er niet om heen: de druk op mensen die werken in de zorg is hoog. Tegelijk is de passie, de inzet, het volhouden,… , het hart voor het werk groot. Daar zit een enorme kracht. Hoe hou je contact met die kracht in een context die veel van je vraagt? Hoe vind je stabiliteit in een omgeving die destabiliserend werkt? Op die vragen formuleren we een antwoord in deze tweedaagse masterclass.

We gaan terug naar de kern: jij als hulpverlener. Grote theoretisch, pedagogische modellen laten we even achterwege. We versterken jouw basis van waaruit je die modellen kan gaan hanteren. Je vindt jouw fundamenten, jouw grond om op te staan, jouw stevigheid. Dingen waarop je steeds zal kunnen terugvallen.

Na deze masterclass…

  • … werk je aan de verbinding met jongeren/je team/je organisatie vanuit de verbinding met jezelf
  • … maakte je opnieuw contact met jezelf/je lichaam
  • … heb je van daaruit tools om meer in je kracht te komen en te blijven

Hoe gaan we aan de slag?
Verwacht je aan twee verdiepende, ervaringsgerichte dagen waarin je uitgenodigd wordt om je lichaamsbewustzijn, je emotioneel bewustzijn en je zelfbewustzijn te vergroten. Bereidheid tot zelfreflectie is een voorwaarde tot deelname. We houden bewust de groep beperkt (max. 16 deelnemers) om de veiligheid zo groot mogelijk te maken.

We laten ons leiden door het lichaamsgericht werken (geïnspireerd op kaders als Rots & Water, ademhaling,…) en de emotietheorie. We dompelen je al doende onder in deze inspirerende stromingen. Je krijgt met andere woorden de wijsheid mee doorheen de actie omdat doorvoelde kennis meer impact heeft.

Voor wie?
Deze masterclass richt zich op hulpverleners met ervaring binnen de jeugdhulp. Werk je al enkele jaren in een leefgroep, ben je al wat thuis in contextbegeleiding, ging je al vaak de baan op voor pleegzorgbegeleiding, … dan is deze tweedaagse iets voor jou.

Praktisch?
Data: 15 en 16 oktober 2024
Locatie: Brusselsesteenweg 78 | 3020 Herent
Kostprijs: 300€ incl. koffiepauzes/lunch

Inschrijven kan via een mailtje aan opleidingen@alba.be. Gelieve je naam, organisatie, functie en gegevens voor facturatie te vermelden. Een inschrijvingsbevestiging en de gegevens voor de overschrijving ontvang je vervolgens per mail.

Powered by