Juni 2014

Voorwoord

afb2014_1De zomer is er met volle overgave aan begonnen. Een zomer vol belofte… Wordt het een zomer waarin we de vruchten kunnen plukken van enkele maanden hard werken?

We vliegen er alleszins meteen stevig in: de eerste week gaat van start met de eerste editie van het BZW kamp in samenwerking met Cachet. Alleenwonende jongeren mogen elkaar een weekje inspireren, ondersteunen, en ook samen wat lol beleven in het mini-paradijsje op Les Jooqes te Biez.

In juli zal er ook nog iemand anders invliegen. Na het een aantal maanden zonder directeur gered te hebben – dankzij weer eens een tandje bij in het beleidsteam! – zullen we Tom Herbots aan boord hijsen. Tom is geen onbekende voor Alba: een tiental jaar geleden werkte hij nog als begeleider voor Oikoten, en de voorbije jaren was hij lid van de raad van bestuur. We verwelkomen Tom nu als directeur en wensen hem veel succes! We kijken uit naar een stevige frisse wind in de zeilen.

We zaten de voorbije maanden natuurlijk niet stil, ook onze wereld draait hoe dan ook door. Bij BAL werd er bijvoorbeeld een reportage in elkaar gebokst over Hergo. Op 31 maart werd de DVD met de reportage voorgesteld aan een ruimer publiek. Intussen werd er onder de beelden ook een franse en engelse ondertiteling geplaatst, en kon de dvd met enkele bemiddelaars mee naar Dublin. De cijfers daarrond zal je wellicht in onze “infographic” van 2014 terugvinden. Moest je je nog afvragen wat er allemaal gebeurd is binnen/door/rond Alba in 2013: een korte en bondige samenvatting daarvan vind je achteraan deze nieuwsbrief. Het uitgebreide kwaliteitsverslag is op onze website te vinden.

Ook bij Gambas (ttz de alternatieve maatregelen) zetten ze graag jongeren in beweging, onder andere in hun hoofd. Bijvoorbeeld, heel wat leerprojecten, zoals je kan zien in ons overzicht. Maar soms, en passant, wordt er daar ook al eens een stagiaire door elkaar geschud. Dat kan je kijk op de draaiende wereld en jezelf ook grondig veranderen. Niet alleen jongeren hebben daar baat bij blijkbaar.

De jongen met de boekentas waar Sophie over vertelt in deze editie, zag ik ook toekomen op het Alba-erf te Herent. Blijkbaar was er voor de doelgroep 6-12 jaar nog een gat in de integrale -jeugdhulp-markt… Ik prijs mezelf gelukkig dat mijn meisjes nog (redelijk) zorgeloos kind kunnen zijn, dat ze maar met 2 moeten strijden om mijn individuele aandacht. Ik denk aan de juf die vindt dat m’n oudste ‘toch nog erg jong is voor haar leeftijd’ en ben blij dat ze zo zichzelf mag zijn zonder buitenproportionele bagage. Hier en daar proberen die bagage lichter draagbaar te maken, door het hervinden van eigen kracht, door op zoek te gaan naar verbinding en herstel … maar weer eens een kleine samenvatting van hetgeen waar Alba voor wil staan, nu ook voor druppeltjes en kiezeltjes. Morgen gaan we het jongetje met de boekentas voorstellen aan twee guitige (en totaal zorgeloze en onbevooroordeelde) heertjes, de pony’s Diego en Ramon. Ik ben benieuwd naar het ‘gesprek’ dat daar zal ontstaan…

En in Biez zullen ze wel zeker vruchten kunnen oogsten en plukken, zoals patatjes, tomaten, paprika, frambozen en …wilde bloemenhoning! mmm…

Marjan

 

Lees hier de volledige nieuwsbrief