December 2015: generation 3000 wint prijs Jeugdzorg

Generation 3000 wint Prijs Jeugdhulp

afb22Je kon in onze nieuwsbrief al een aantal keren wat lezen over het Generation 3000 project in Leuven. Op 15 oktober 2015 ontving dit project van Alba en Arktos de Prijs van de Jeugdhulp 2015.

‘In de buurt van jeugdhulp / jeugdhulp in de buurt’ luidde het thema van de Dag van de Jeugdhulp 2015. Organisaties konden zich de voorbije maanden kandidaat stellen voor de Prijs Jeugdhulp. De jury beoordeelde de inzendingen op inhoudelijke uitwerking, mate van inzetbaarheid binnen de ruimere jeugdhulp en de wijze waarop het thema in de begeleidingsopdracht van de organisatie was geïntegreerd.

In Generation 3000 geven jongeren van 17 tot 25 jaar die een moeilijk parcours achter de rug hebben, hun leven een nieuwe wending. Ze doen dit door positieve acties op te zetten voor anderen in de buurt waar ze anders voornamelijk negatief worden bekeken.

Zo organiseerden ze een voetbaltoernooi, een zoektocht voor paaseitjes voor kinderen uit een achtergestelde buurt, en hadden ze een barbecuestandje op Levensloop waarvan de opbrengst naar de organisatie ging.

De jongeren komen vrijwillig samen. De vrijwilligheid zorgt voor een grote interne motivatie bij de jongeren en dat werkt. De jongeren geven zelf ook mee richting aan het project. Ze worden tijdens de bijeenkomsten uitgenodigd om zelf ideeën die ze zelf willen realiseren in de groep te formuleren. Indien voldoende jongeren dit een goed idee vinden, werken we dit samen met hen uit.

De groepsbijeenkomsten staan, naast het bedenken en uitwerken van acties, ook in het teken van vorming over bv. sociale vaardigheden, rijbewijs, drugs …. Tijdens individuele gesprekken kunnen jongeren nadenken over en begeleid worden bij de stappen die ze nog willen zetten op vlak van bv. werk of een woning zoeken.

Ondertussen bereikt het project een 20-tal jongeren rechtstreeks, waarvan een 10-tal jongeren op zeer regelmatige basis aanwezig is bij het bedenken en uitvoeren van activiteiten. Een kleine honderd jongeren namen al deel aan de georganiseerde evenementen.

We gaan voortdurend op zoek naar kansen om onze jongeren werkervaring te laten opdoen. Dit kan onder andere door mee te werken aan evenementen die georganiseerd worden door andere organisaties. De eventuele vergoeding die ze hiervoor krijgen, gaat naar de gemeenschappelijke kas om activiteiten mee te financieren. Zo hielpen een aantal jongeren reeds op een lokaal muziekfestival. Met de opbrengst zal een meerdaagse in de Ardennen georganiseerd worden.

afb23“Het project richt zich op ‘leiders’ met invloed op andere jongeren. “Wij hebben die jonge mannen foute manieren geleerd”, zegt David (19), één van de jongeren. “Nu is het ook onze verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven”

Ook de buurtbewoners reageren positief op de acties. “Mensen uit de buurt zijn blij dat er eindelijk iets georganiseerd wordt. Van de jongeren uit de buurt krijgen we vaak de vraag wanneer we opnieuw iets organiseren”, zegt Tim Vermeiren van Arktos.

Met het prijzengeld – een geldbedrag van 10.000 euro en een uniek kunstwerk – zullen we het project uitbreiden en de samenwerking met andere partners uitwerken. Nog meer acties in de buurt!

afb24