April 2016: activiteit in de schuur: positieve heroriëntering en Erasmus +
Terwijl Lena en Stefanie dapper hun tocht naar Rome stappen – op dit moment gaan ze over de Grand St Bernard, de afspraak met de paus is bijna geregeld; Bart vorige week voor 3 maanden met Wim vertrok naar zijn krachtgevende desolate plek in de Jura; er meer Time Out-vragen binnenstromen dan we kunnen aanbieden; de individuele KET-vragen een antwoord op maat krijgen,… zijn we ook verheugd dat er in de schuur van Alba veel leven en activiteit is!
Op 2 en 3 maart ontvingen we hier – voor de tweede keereen 30-tal hulpverleners uit “de brede instap” , de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp en het OCJ, voor een tweedaagse vorming rond de methodiek van Positieve Heroriëntering (PH). In het zogenaamde Columbusproject hecht men er belang aan dat het netwerk van doorverwijzende organisaties ook meeduikt in de visie en methodiek. Alba werkt hier samen met Combo, De Wissel en Minor Ndako het Columbusproject Vlaams Brabant uit, voor gezinnen met kinderen en jongeren van 0 tot 18 jaar.
Het doel van Columbus? Gedurende een periode van 4 maanden een doorbraak bewerkstelligen in een vastgelopen gezinssituatie en verdere hulpverlening vermijden/ beperken. In de visie van Positieve Heroriëntering zoeken we samen naar nieuwe dynamieken met alle betrokkenen die geraakt zijn door de moeilijke interacties die zich voordoen in de context van de jongeren. Het is een kortdurende krachtgerichte procesbegeleiding die via het authentiek spreken in het gezin een appèl doet op het engagement van elk gezinslid. Centraal in deze processen is de uitwisseling over wat hen het diepste raakt en wat ieder van hen actief wil bijdragen tot een positieve verandering. Op die manier zetten we in op verbinding en kunnen mensen hun hart weer openen voor elkaar.
Op 16 en 17 maart waren onze partners uit het Erasmus+ project ‘Between Ages Network’ te gast in Herent. Met z’n vijftienen kwamen we voor de tweede keer samen: de Fachhochschule Dresden (FHD) (Duitsland), Il Portico (Italië/ Venetië), Seuil (Frankrijk/ Parijs), Ministero della Giustizio (Italië), Bischof-Benno-Haus (Duitsland) en wij als Oikoten, Alba.
Samen willen we een Europees netwerk uitbouwen, expertise uitwisselen en bundelen met als doel het produceren van een aantal praktische werkinstrumenten om aan de slag te gaan met ‘pelgrimage’ – in de meest brede betekenis van het woord – in de aanpak van jeugd- en jongvolwassenencriminaliteit en NEETs (Not in Education, Employment or Training). Vanuit onze gezamenlijke expertise in ‘ontheming’ werkten we rond methodologie, juridische en culturele kaders en het opzetten van een proefproject in Italië. De volgende 3 jaar zal in dit project heel wat gebeuren! Onze activiteiten kan je volgen op: www.facebook.com/betweenages